ورزش،دین،درس

نماز و ورزش

چهارشنبه, ۲۱ بهمن ۱۳۹۴، ۱۰:۴۱ ق.ظ

نماز و حرکات ورزشی

  • نماز  زیباترین حرکت ورزشی ست که روح و تن را می پرورد. 

نماز، افزون بر آنکه یاد خداست و ارتباط عبد با معبود را برقرار می‌کند، شامل حرکاتی است، مثل: ایستادن، خم شدن (رکوع) و به خاک افتادن (سجده).
برخی از نویسندگان از این حرکات نماز استفاده می‌کنند و نوعی اعجاز علمی در ارتباط با آن را یادآور می‌شوند؛ چرا که این حرکات، باعث جلوگیری از بیماریهایی در انسان می‌شود و در حقیقت در حکم ورزش صبحگاهی، شامگاهی و نیمروزی است .
 اما در میان اجزای نماز، مواردی که با مبحث بهداشت مرتبط هستند، عبارتند از:
قیام، رکوع، سجده و تشهد 

و اما ابتدا قیام : 
قیام به شرط راست بودن ستون فقرات در نماز برای کسانی که توانایی آن را دارند، از ارکان نماز است .
قیام، تمرینی برای استقرار ستون فقرات و مهره‌های آن است و تغییرات هورمونی معناداری را در بدن ایجاد می‌کند. در حالت قیام، سیستم عصبی سمپاتیک برای افزایش فشار خون، «کوتیکول آمینها» را ترشح می‌کند و میزان «رنین» در خون افزایش می‌یابد. تجمع خون در اندامهای تحتانی و کاهش بازگشت وریدی قلب و حجم ضربه‌ای آن تا 40 فی صد، از تأثیرات قیامِ بدون
 حرکت است .
و اما رکوع یکی دیگر از اجزای نماز :
رکوع، خم‌شدن در برابر عظمت خداوند و اظهار بندگی و طاعت است. در رکوع تا حدی خم می‌شویم که دستها به زانو برسد و گردن را می‌کشیم .
رکوع، ادب عابد است و سجود، قرب او. کسانی به خدا نزدیک‌تر می‌شوند که در اظهار ادب، کوتاهی نکرده باشند .
رکوع، فعالیتی است که در جریان آن، عضلات پشت و عضلات پسین و پیشین منقبض شده، عضلات ناحیة ‌پشتی گردن، انبساط و آرامش می‌یابند.
رکوع در تقویت عضلات دیوارة شکم بسیار مفید و در جمع کردن معده و کمک به هضم غذا مؤثر است. در این وضعیت، فشار سیاهرگی افزایش یافته، تغییرات هورمونی محسوسی رخ می‌دهد که مشابه وقایع هورمونی سجده است .

و اما سجده :
سجده جز برای خدا، جایز نیست و اگر بنده‌ای به امر خدا، بر کسی یا چیزی سجده کرده است و نیز اگر فرشتگان، بر آدم سجده کردند، در واقع، سجود در برابر خدا و اطاعت امر اوست .
سجده، اظهار کوچکی و خاکساری در برابر خداست؛ مگر نه اینکه همة آفرینش، در پیشگاه امر و عظمت او ساجدند؟ مگر نه اینکه هرچه در آسمانها و زمین است برای خدا سجده می‌کنند؟
چرا ما همسو با همة کائنات، بر خدا سجده نکنیم. در سجده، تسبیح خدا می‌گوییم و او را از هر نقص بشری و از هر آنچه به ذهن آید و تصور شود، منزه و مبرّا می‌دانیم .
سجده، رمز بندگی است، پس باید همراه با فروتنى باشد و اگر با اشک چشم همراه باشد چه بهتر! همچنین هر چه قدر طولانی تر باشد فضیلتش بیشتر است .
انجام حداقل 34 سجده در طول شبانه روز، فعالیتی بسیار مفید در بهبود دردهای کمر، ستون فقرات، تصلب مفاصل، ساییدگی مهره‌ها و لغزش غضروفها است. تأثیرات مفید سجده‌ها بر قلب، گردش خون، دستگاه تنفس، دستگاه گوارش و کبد، مورد تأیید رشته‌های مختلف پزشکی است .

و تشهد :
در پایان هر دو رکعت و در رکعت پایانی هر نماز، باید نشست و به یکتایی خدا و رسالت پیامبر گواهی داد.تحریک کامل ماهیچه‌ها و مفاصل باسن، ران، ساق پا، زانو، پا و قوزکهای پا از فواید تشهد است. 
آخرین مرحله نمازهم سلام و درود فرستادن بر پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله )، بندگان صالح و همه نماز گزاران است . 
و اما درباره حکمت و فلسفه «سلام » می توان به موارد زیر اشاره کرد: 
احساس یگانگی و همدلی مسلمانان : نمازگزار وقتی در سلام نماز به همه مؤمنان و بندگان صالح و بر خودش سلام می دهد، احساس می کند که تنها نیست و یکی از آحاد امت بزرگ اسلام است و با مردان خدا، در هر جای زمین احساس همبستگی می کند. 
. جلب رحمت الهی: امام علی (علیه السلام ) می فرماید: در معنای «السلام علیکم و رحمة الله و برکاته » از خدا ترحّم خواستن برای خود و همه بندگان است .تلقین نیکی ها و شایستگی ها :یکی از درس ها و ثمرات نماز این است که هر نمازگزاری ، در هر شبانه روز پنج بار به خود تلقین می کند که از بندگان نیکوکار و شایسته خداوند است (السلام علینا و علی عبادالله الصالحین ). . پیوند دوستی و محبت با دیگران : نمازگزار با سلام دادن ، نشان می دهد که دوستدار و خیرخواه همه خوبان و نیکوکاران است و همواره آرزوی سلامتی آنان را دارد. این مسأله باعث نزدیکی قلب ها به هم و مستحکم تر شدن دوستی ها و برادری ها است .

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۱۱/۲۱
محمد نوشاد مسعودی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی